Z jakimi potrawami serwujemy wina musujące oraz wina różowe?

Wino Różowe fot Archiwum


Wina musujące cieszą się ogromną popularnością. Miliony bąbelków zamknięte w smukłej butelce zachwycają nie tylko wyglądem, ale również smakiem. Kieliszek doskonale schłodzonego trunku pity może być zarówno solo, jak i w towarzystwie wielu potraw.

Celebrujemy nim najważniejsze wydarzenia w naszym życiu. Kiedy i z jakich okazji warto zdecydować się na delikatne wino musujące? A może lepiej zaserwować wino różowe?

Delikatnie musujące wino

Wino musujące daje nam nieograniczone możliwości. Jego uniwersalny smak sprawia, iż trunek tego typu kochają koneserzy dobrych jakościowo win oraz osoby okazjonalnie pijące alkohol. W zasadzie nie istnieją ograniczenia co do serwowania win musujących. Podać je możemy z wieloma potrawami, bowiem nie istnieją ścisłe wytyczne odnośnie łączenia trunku z poszczególnymi daniami. Najczęściej spotkać je możemy jako aperitif, ponieważ wino musujące doskonale pobudza apetyt. Jeżeli zdecydujemy się je zaserwować w towarzystwie dania, połączyć je możemy z sushi, owocami morza, żabimi udkami, kawiorem, serami oraz potrawami z jajek. Wina musujące idealnie podkręcają również smak mięs – np. krwistej wołowiny. Nie musimy się obawiać pory podania trunku, ponieważ jako jeden z niewielu serwowany może być do śniadania bądź brunchu. Wino musujące wspaniale smakuje z deserami, ciastami oraz sałatkami owocowymi.


Stół z kieliszkami fot. Archiwum

Musujący trunek towarzyszy nam w zasadzie przez całe życie. Celebrujemy nim najważniejsze chwile – urodziny, imieniny, wesela, otrzymanie awansu czy kupno domu. Dobrej jakości wino musujące chętnie wybierane jest zarówno na duże uroczystości, jak i również mniejsze przyjęcia. Towarzyskie spotkania przy kieliszku wina i przekąskach to przyjemne spędzanie wolnych chwil.

Subtelne wino różowe

Wina różowe przyjmują zróżnicowaną barwę – herbacianej róży, łososia, arbuza, fuksji czy karmazynu. Są doskonałą alternatywą dla aromatycznych czerwonych win oraz intensywnych trunków o białym kolorze. Alkohol tego typu kochają szczególnie kobiety, nie tylko ze względu na delikatną różową barwę, ale przede wszystkim z uwagi na subtelny smak. Kieliszek wina różowego to idealny towarzysz sałatek, warzyw, zapiekanek, pizzy, makaronów, owoców morza, ryżu, ryb czy drobiu. Serwować je możemy również z wędlinami, wieprzowiną czy grzybami.

Smukła i elegancka butelka wspaniale sprawdzi się jako prezent dla bliskiej osoby. Umieszczona na szyjce subtelna wstążka nada butelce dodatkowych walorów estetycznych. Warto również dobrać pasującą torebkę z ciekawym i interesującym motywem.


Komentarze

Redakcja

Czasem piszemy teksty wspólnie :-)